Zostałem poproszony o poskładanie "do kupy" Walther'a LG210. Bardziej wnikliwi czytelnicy iwebu powinni znać historie tego karabinka i "przygód" z nim związanych jakich obecny właściciel doświadczył. Zastał sprowadzony z eguna i nie obyło się bez kłopotów. Tak czy inaczej w efekcie trafił do mnie...w częściach....
[center]

[/center]
Fabrycznie to model PCA. Widać to choćby po dodatkowej dźwigni w systemie
[center]

[/center]
Ja dostałem już karabinek ze zdemontowaną pompką, nową ósemką, i zestawem do konwersji na PCP czyli z regulatorem i kartuszem. Regulator 7.5J wiec ustawiony na 105 bar. Dodatkowo była sprężyna 21J i zestaw oringów.
[center]

[/center]
Zacząłem od rozebrania wszystkiego, umycia i wyczyszczenia. Następnie poskładałem i delikatnie przesmarowałem to co trzeba.
Ciekawie wygląda zbijak z magicznymi kulkami w środku. Sam zbijak waży 16g a z kulkami i bolcem około 19g.
[center]

[/center]
Zauważyłem, że ktoś już tu wcześniej grzebał. Niestety trochę nieudolnie. Wbijanie kołka w zbijak od złej strony nic dobrego nie wróży
[center]

[/center]
No ale i z tym sobie poradziłem i poskładany prezentuje się tak.
[center]

[/center]
Czas na regulację. Zacząłem od sprężyny 21J. Bez problemu uzyskałem 242m/s ale naciągnięcie zbijaka to niezły wysiłek. No i dość znaczne skoki Vo. Postanowiłem spróbować sprężyny, która pierwotnie była w karabinku. Okazało się, że to był dobry pomysł.

Bardzo delikatna praca dźwigni naciągu. Również bez kłopotu uzyskałem 242m/s. Maksymalnie udało mi się uzyskać 256m/s.
[center]

[/center]
Ale jak to mawiają "nie ma róży bez kolców". Chyba nie jest to fabryczna sprężyna. Jest długa i powoduje, że "ciśnie" na zbijak i trzeba pamiętać by przy wkręcaniu kartusza otworzyć port i zwolnić nacisk na zawór. Później już ciśnienie w regulatorze załatwia sprawę. Wyjściem z sytuacji jest wymiana sprężynki zaworu na mocniejszą. Niestety nie dysponuję taką. Jeżeli będzie ten fakt przeszkadzał właścicielowi to musi postarać się o nową. I tak musi wymienić uszczelkę pod zaworę na "białą" bo jest "niebieska"
Cykl strzału krótki, kop nieodczuwalny. Prezentuje się fajnie
[center]

[/center]
A tutaj razem z LG200
[center]

[/center]
Jutro jedzie do właściciela. Mam nadzieję, że będzie zadowolony z mojej pracy.